Farm Food Rawhide – Gwarancja

Stanowisko Farm Food B.V.
w sprawie negatywnych doniesień na temat skóry surowej
na Facebooku i w Internecie.

Od wielu lat na Facebooku i wszelkiego typu stronach internetowych (głównie amerykańskich) pojawiają się doniesienia o szkodliwości metod produkcji gryzaków dla psów, ukazujące wszystkie jadalne gryzaki w jednakowym świetle.

Choć uważamy tego typu doniesienia za (niepoparte faktami) szerzenie niepokoju, doskonale rozumiemy ewentualne obawy konsumentów i dlatego pragniemy udostępnić Państwu informacje dotyczące jakości skóry surowej Farm Food.

Na rynku dostępnych jest wiele różnej jakości gryzaków dla psów, które wykonane są ze skóry (powszechnie zwanej skórą surową). Wiele z nich wykonanych jest ze skóry garbowanej (znanej również jako skóra). Od roku 1996 firma Farm Food sprzedaje gryzaki dla psów wykonane wyłącznie z tkanki podskórnej. Do produkcji naszych gryzaków nie stosujemy skóry.

Nie jest dla nas tajemnicą, że w pewnych krajach do konserwowania skór — przed wykorzystaniem ich do produkcji gryzaków dla psów — używane są rozmaite substancje chemiczne. Taki rodzaj konserwacji jest konieczny, gdyż często skóry — przed dotarciem do zakładu produkcyjnego — pozostają przez długi czas w transporcie. Taka procedura stosowana jest głównie na Dalekim Wschodzie. Substancje chemiczne są także wykorzystywane do usuwania sierści ze skór.

Firma Farm Food nie stosuje żadnych tego rodzaju środków chemicznych (przeważnie są to sole metali). Mamy pełną świadomość negatywnych skutków, jakie substancje te mają dla zdrowia czworonożnych pupili. Tkanka podskórna dociera do naszego zakładu produkcyjnego w postaci świeżej, dzięki czemu stosowanie chemicznych substancji konserwujących to dla nas przeżytek.

Ponadto z chwilą dostarczenia do naszego zakładu tkanka podskórna jest już oddzielona od skóry, a zatem na żadnym etapie nie wchodzi w kontakt z substancjami chemicznymi przeznaczonymi do usuwania sierści.

Nasze produkty systematycznie poddajemy testom m.in. na obecność arsenu, ołowiu, kadmu czy rtęci. Metale te na ogół występują w solach metali stosowanych w procesie konserwacji.

Ta sama tkanka podskórna, z której produkujemy gryzaki dla psów, zawiera kolagen i jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji żelatyny. Żelatyna służy m.in. do produkcji napojów bezalkoholowych, słodyczy (żelków), zup i puddingów, a także otoczek kapsułek leczniczych. Naszym zdaniem zwłaszcza ten ostatni przykład ukazuje w dobrym świetle jakość skóry surowej, z której korzystamy. Co jak co, ale przemysł farmaceutyczny z całą pewnością dba o doskonałą jakość stosowanych składników.

Najnowszy artykuł, który (aktualnie) krąży na Facebooku, dotyczy wybielania skór przy użyciu chloru i nadtlenku wodoru. W istocie, aby proces wybielania skór miał przynieść pożądane efekty, wymagałby zastosowania nadtlenku wodoru o niezwykle wysokim stężeniu (do 10%). Tkanka podskórna, którą stosujemy do produkcji gryzaków, posiada naturalną kremowobiałą barwę i nie jest poddawana procesowi wybielania. Jakkolwiek używamy nadtlenku wodoru o niskim stężeniu (poniżej 3%) w celu usunięcia wszelkich pozostałych bakterii. Stężenie to nie jest niebezpieczne, a nadtlenek wodoru zostaje spłukany wodą na dalszym etapie produkcji. W procesie spłukiwania nadtlenek wodoru zostaje całkowicie rozbity na wodę (H2O) i tlen (O2). Organizm człowieka sam także generuje jednakowe niskie stężenia nadtlenku wodoru.

W procesie produkcji tkanka podskórna zachowuje swoją kremowobiałą barwę. Nie używamy barwników, by ukryć niedoskonałości w postaci plam czy przebarwień. Skóra surowa to produkt naturalny, a to oznacza, że nie zawsze jest nieskazitelnie biała. Nie stosujemy żadnych sztuczek.

Pojawiły się także doniesienia, jakoby w produkcji skóry surowej używano kleju. Nasz proces produkcji na żadnym etapie nie przewiduje użycia kleju. Mówimy jednak wyłącznie za siebie. Tkanka podskórna jest materiałem samoklejącym się, a fakt, że zawiera kolagen sprawia, że poddana procesowi osuszania zachowuje raz nadany kształt. Klej jest zatem całkowicie zbędny.

W przeszłości korzystaliśmy ze skóry surowej pochodzącej z Ameryki Południowej, jednak od kilku lat zaopatrujemy się u dostawcy z Turcji, u którego regularnie przeprowadzamy kontrole jakości.

Wiele gryzaków dla psów pochodzi z Azji (głównie z Chin, Tajlandii i Indii). Jakość gryzaków produkowanych w tych krajach często pozostawia wiele do życzenia, a proces produkcji nie jest monitorowany. Z tego powodu z daleka omijamy gryzaki dla psów produkowane w tych krajach.

Już od kilku lat szczególną popularnością na Facebooku i w Internecie cieszy się pewien artykuł, który prawdopodobnie skłonił producentów holenderskiego programu telewizyjnego pt. „Keuringsdienst van Waarde” (Kontrola wartości) do poświęcenia temu zagadnieniu w 2014 r. fragmentu jednego z odcinków. Dyrektor i właściciel firmy Farm Food Gerrit de Weerd, poproszony przez producentów o udział w programie, wniósł użyteczny wkład w dyskusję. Artykuł, o którym mowa, został dokładnie przedstawiony w programie.

Poniżej znajdą Państwo link do programu.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Wywiad z Gerritem de Weerd rozpoczyna się po upływie 22 minut i 5 sekund).

Z pewnością zdają sobie Państwo sprawę z ogromnych różnic w jakości gryzaków dla psów, jakie są obecnie dostępne na rynku. Niestety wiązane w węzeł jadalne gryzaki dla psów często przedstawiane są pod wspólnym szyldem „surowa skóra”, co w naszym przekonaniu nie jest słuszne.

Liczymy, że niniejsze wyjaśnienie choćby w części rozwieje Państwa obawy i zrównoważy szerzące niepokój doniesienia publikowane w Internecie.

W razie dalszych wątpliwości, jakie nasuną się po przeczytaniu wyjaśnienia, zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania. Jeżeli życzą sobie Państwo otrzymać niniejsze wyjaśnienie w formie cyfrowej, prosimy o kontakt, a dokument zostanie wysłany na podany adres e-mail.

W imieniu zespołu Farm Food,

Pozdrawiam,
Maarten de Weerd, MSc
Kierownik jakości i technolog żywienia

Print Friendly, PDF & Email