Dlaczego nie należy dodawać mączki kostnej jako źródła wapnia/fosforu?

Znaczna ilość fosforu pochodzi z samego mięsa i pomimo że mączka kostna jako źródło wapnia jest atrakcyjna z finansowego punktu widzenia, my wybraliśmy mieszankę nieorganicznych mineralnych związków wapnia/fosforu, mając na uwadze zdrowie psów przez całe ich życie. Zapewnia to odpowiedni bilans wapnia/fosforu w pożywieniu i odpowiednie ich wchłanianie, czego rezultatem jest biologiczna dostępność zgodna z codziennym zapotrzebowaniem zarówno u szczeniąt, jak i dojrzałych psów.

Równowaga wapnia i fosforu w kościach jest zawsze trudna do określenia, zwłaszcza kiedy w pożywieniu znajduje się mączka kostna. Istnieje powód, dla którego wilki nie żują/gryzą/jedzą kości do momentu, aż mają znów całkiem puste żołądki. Wilki gryzą kości po posiłku, nigdy w trakcie.

Aby uwolnić wapń z kości, wartość pH (kwasowość) w żołądku musi być na tyle niska, aby wapń z kości rozpuścił się w sokach żołądkowych. Dopiero wtedy wapń (oraz fosfor) może zostać wchłonięty w jelitach i jest dostępny dla procesów metabolicznych.

Kiedy żołądek jest wypełniony pożywieniem, poziom pH w żołądku jest tak wysoki, że wapń z kości rozpuszcza się częściowo lub wcale się nie rozpuszcza, co powoduje, że dostępność wapnia i fosforu z tego źródła jest na nieokreślonym poziomie.

Z tego powodu postanowiliśmy nie używać mączki kostnej do produkcji karmy Farm Food — w końcu pożywienie to codzienny czynnik mający wpływ na zdrowie Twojego psa.

Podawanie produktów Farm Food Surowa Skóra lub Farm Food Poroże (wyprodukowane z naturalnie zrzuconego poroża jeleni) od czasu do czasu jest właściwe, ale jedynie po posiłku.